dilluns, 11 de juliol del 2011

FOGATINES d'en XAVIER BARRIGA


Per Sant Jordi a casa van entrar dos llibres fantàstics, el d'en Jamie que ja n'he parlat bastantes vegades i el llibre de Xavier Barriga Pan. Hecho en casa y con el sabor de siempre; hi han receptes fabuloses i amb unes explicacions molt bones ( ja que el·laborar masses de pa de moment és el que trobo més difícil), fins ara no havíem prepara't cap i ja estava amb aquella coseta feia dies. Així que he deixat a elecció de la mare la recepta d'avui, i no m'ho ha posat gens fàcil!


Les protagonistes són uns panets d'aperitiu, genials per a l'esmorzar o el berenar, ja que podem fer varietats dolces i salades; són les fogatines! Com tota recepta de pa requereix paciència i temps, no negaré que ha sigut una feinada jajaja, però era com jugar a fer pastetes al pati de l'escola i el resultat a sigut boníssim.



FOGATINES

Ingredients per a 4 masses base:
- 500 gr de farina panificable (400 de normal i 100 de força en el meu cas)
- 10 gr de sal
- 240 ml d'aigua (280 la original)
- 40 ml de llet (10 g de llet en pols a la original)
- 15 gr de llevat fresc
- 5 gr de sucre

Per a les fogatines d'oli d'oliva:
- 200 gr de masa base
- 50 ml d'oli d'oliva
- Per a l'acabat, un grapat de pipes pelades i llavors de rosella

Per a les fogatines de fruits secs:
- 200 gr de massa base
- 50 gr de nous picades
- 30 gr de pinyons
- 25 gr d'orellanes
- 75 gr de prunes
- 20 gr de panses

Per a les fogatines d'olives:
- 200 gr de massa base
- 40 gr d'olives verdes picades
- 40 gr d'olives negres picades
- 5 gr d'orenga

Per a les fogatines de xocolata i taronja:
- 200 gr de massa base
- 60 gr de gotes de xocolata
- 30 gr de tires de taronja confitada




Passos a seguir:
Preparem la massa base (jo l'he fet a mà), posem tots els ingredients excepte el llevat i l'aigua dins d'un recipient fons i de base còncava. Comencem afegint aigua i a remoure la mescla amb la mà oberta, mentre tant amb l'altre mà subjectem el recipient o el posem sobre un drap per a que no es mogui. L'aigua anirà desapareixent i la farina s'anirà convertint en una espècie d'argila seca, afegim l'aigua fins que quedi la mescla seca.

Seguim removent i no traurem la massa del recipient fins que hagi absorbit tota l'aigua. Preparem una taula enfarinada per a treballar la massa ja fora del recipient. Donem lleugerament un cops a la massa i es tracta d'estirar la massa i doblar-la sobre ella mateixa per a que s'oxigeni atrapant l'aire (és bastant complicat, requereix pràctica i força), tapem amb un drap humit i deixem reposar 10 minuts, tornem a repetir el procés unes 5 vegades (jo no tenia gaire temps i només ho he fet 2 cops).

Quan la massa adquireix un aspecte llis, posem el llevat i una mica d'aigua al centre; seguim amassant fins que el llevat estigui totalment dissolt i fins que la massa es desenganxi perfectament de la taula de treball.

Dividim la massa en 4 porcions d'uns 200 grams cadascuna i manualment o amb amassadora mesclem els ingredients de cada massa base, quan la mescla sigui homogènia deixem reposar 30 minuts tapades amb un drap humit en un lloc calorós.

Preparem safates de forn amb paper per enfornar, estirem la massa amb uns gruix d'uns 2 centímetres (el més rectangular possible) i amb un ganivet ben afilat tallarem porcions de 10x2, les col·loquem a les safates ben separades per a que no s'enganxin en el fermentat ni una vegada dins el forn. Deixem fermentar 60 minuts tapades amb draps humits.

Preescalfem el forn a 250ºC amb una petita olla dins plena de draps xops per a generar vapor. Quan les fogatines hagin doblat el seu tamany i les posem al forn. Fornejem a 230ºC durant 14-16 minuts.



Espero que us agradi i bon profit!
Cristina.

5 comentaris:

  1. Quina bona pinta, ideal per picar!

    Però et deu haver costat lo seu...

    Salutacions

    ResponElimina
  2. Pero mujer se te da de maravilla...tienen una pinta! A ver cuando vemos esos panes que nos vas a preparar!
    Besotes!

    ResponElimina
  3. mol laboriós, però el resultat es excel·lent. He provat les quatre i em quedo amb totes, impossible escollir.

    ResponElimina
  4. Que pinta tiene estos fogatines!!! Para empezar a picar y no poder parar ¡que peligro!!!!

    Y la focaccia??? Me ha encantado! Todo lo que he visto me parece buenísimo a si que me quedo de "inquilina" en tu cocina.

    ResponElimina
  5. Esperem amb ganes mes receptes d'en Barriga, de moment aquestes fogatines t'han quedat prefectes, i boníssims!!!!!!!!!!
    Petonets

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...