dilluns, 18 d’abril de 2011

FOCACCIA D'OLIVES I ROMANÍ


Un cap de setmana molt productiu, on el temps a la cuina a sigut la meva màxima satisfacció. Ahir va ser una tarda de diumenge relaxada amb la família, entrant i sortint al jardí per gaudir del bon temps mentre anava preparant la recepta d'avui.

Whole Kitchen en la seva Proposta Salada per al mes d'abril ens convida a preparar Focaccia. Un pa pla (semblant a la pizza) molt típic d'Itàlia, on es destaca la seva elaboració amb oli d'oliva i herbes aromàtiques; donant un gran ventall de propostes ja que permet incloure una gran varietat d'ingredients si es desitja. Una recepta que sorprendrà a qualsevol que vingui a casa, és ideal servir-la per a picar o aperitiu abans del àpat amb una bona copeta de vi!


Ha sigut l'excusa perfecte per a estrenar-me i utilitzar la panificadora de casa, que sempre és la mare que s'ocupa de fer el pa que mengem a casa. En les receptes que tenia apuntades, les indicacions eren per a amassats de manera tradicional però jo he adaptat aquestes per a fer la primera amassada a la panificadora. Es tracta d'una recepta fàcil, amb uns ingredients molt bàsics en una dieta mediterrània com la nostra; la seva complexitat es troba en els temps de fermentació de la massa i la cura de la temperatura ambient per a que la massa dobli bé la seva mida.

Per a no perdre la costum, de preparar receptes noves i sorprendrem posteriorment, el resultat a estat excel·lent. A cada mossegada em venia el record de les "tortas de aceite" que menjava de petita a cada visita a casa l'avia; cada matí a les 10 venia al poble la furgoneta del forner, agafava una moneda de les antigues pessetes i sortia corrents a comprar-la, desprès me la remirava allà sobre el taulell de la cuina esperant l'hora de dinar! Un cruixent i un aroma difícils d'oblidar :) Simplement boníssima!


FOCACCIA D'OLIVES I ROMANÍ

Ingredients per a la massa:
- 375 gr de farina de força
- 175 cc d'aigua tèbia
- 3/4 de culleradeta de sal
- 1 culleradeta de sucre
- 1 cullerada de llevat de fleca
- 50 gr d'oli d'oliva
- 1 culleradeta de romaní sec picat

Ingredients de cobertura:
- branquetes de romaní
- 1 ceba
- 1 pebrot verd
- 4 grans d'all
- sal gruixuda
- olives negres sense os

Passos a seguir:
Comencem preparant la massa de la focaccia, en primer lloc farem l'amassat inicial a la panificadora. Posem els ingredients a la cubeta en el següent ordre: l'aigua, l'oli, la farina, el sucre, la sal, el llevat i el romani picat. Programem en cicle de massa de pa, dura aproximadament 30-35 minuts.

Treiem de la cubeta i sobre una taula enfarinada amassem uns segons, cobrim amb un drap net i deixem reposar 10 minuts.

Estirem la massa amb un corró, col·loquem sobre la safata del forn (amb paper d'enfornar o bé ben engreixada amb oli). La tapem una altre vegada amb el drap i deixem que fermenti 40 minuts; jo l'he posada al forn a una temperatura d'uns 30º C. Suposadament haurà doblat el seva mida.

Procedim a fer forats amb la punta dels dits sobre la massa, li aboquem un rajolí d'oli per tota la superfície; tallem la ceba i el pebrot a tires ben fines, cada gra d'all li fem 3-4 talls, les olives negres les farem per la meitat i les assecarem amb un paper absorbent abans de posar-les sobre la focaccia. Cobrim la massa amb la sal i afegim tots aquests ingredients, junt amb les branquetes de romaní.

Enfornem a 190ºC durant 25-30 minuts. Un cop fora del forn ho tallem a porcions rectangulars i ja està apunt per a menjar.


Com veieu no es gaire complicat, només és tenir paciència i aplicar-hi els temps que necessita. Desitjo que us hagi agradat, properament, més ;)
Cristina.

14 comentaris:

  1. avui la veig be perquè ahir va ser vista i no vista

    ResponElimina
  2. jajaja vam començar amb un tall per a berenar i a l'hora de sopar ja no en quedava! era la mida perfecte pels 3 de casa :P

    ResponElimina
  3. Cristina, la focaccia te quedó espectacular y las fotos, con ese solecito, divinas!.
    Feliç setmana!!!!!
    Petons!

    ResponElimina
  4. Qué riiiiiica, y qué fotos, si ves que te falta alguna es que la mordí pensando que era la focaccia verdadera.
    Besos

    ResponElimina
  5. oioioioi!!!! aixo te una pinta deliciosa... kines ganes de provar alguna altra obra d'art teva cris ;) nyaaaammm!!!

    ResponElimina
  6. Moltes gracies! ^^ espero que la proxima reunio no es faci esperar gaire, que tinc moltes cosetes per a donar-vos a tastar! Un petó preciosa

    ResponElimina
  7. Qué buena la focaccia. Me han encantado las fotos. Un abrazo

    ResponElimina
  8. Hola Cristina, la teva focaccia fa una cara boníssima!!
    Petonets maca, ens veiem per Aquí.
    Petonets,
    Esther,
    http://comosiempremadreando.blogspot.com

    ResponElimina
  9. Muy buena propuesta aunque a mi sin las aceitunas que las tengo una especia de fobia!

    Un saludo

    ResponElimina
  10. Pero que fotos tan bonitas!!! Tiene que estar riquisima!
    Besos

    ResponElimina
  11. Estas fotos dicen verano...con esa focaccia tan divina que has preparado...no te queda un poquito por ahi?
    Gracias por pasarte por mi cocina, me quedo un rato por aquí que veo que hay cositas interesantes.
    Besitos!

    ResponElimina
  12. Hola! Muy buena tu propuesta!!! Sin duda me la apunto.
    Besets desde Crevillent

    ResponElimina
  13. Qué maravilla de focaccia,te ha quedado genial!!
    Y el wok de verduras con sorpresa de dátil me encanta.

    Gracias por tu visita.

    Un besazo

    ResponElimina
  14. Vagi una focaccia més bonica i saborosa!!! M'encanta l'aroma del romaní i les olives ... segur que va quedar molt aromàtica!
    Un petonet

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...